Saturday, February 19, 2011

Jodoh

*stress with chemistry, posting a post at 12:34 am. GREAT!

Bila masuk bilik 809, soal jodoh mmg satu topik yg hangat

Yelah, its like we are open to each other.
Umur masing2 bukan muda lagikan, tp tulah, cita2 xcapai lg pun.
* tua la sgt, ngaku jelah penghuni 809 semua gatal2 belaka.

Yes,I started the conversation today with few questions

Is it true, kalau dah mcm nie, mmg xde jodoh?

and if someone is our jodoh, we can fell that he/she's the one, but mcm mn if i feel that i dont have any jodoh?

Answers :

1) xsemestinya kalau dah jadi mcm nie xde jodoh langsung, its jodoh tu walau mcm mn pun, kalau dah mmg dia, pasti akan dia walau sejauh mn pun terpisah

2) xyah la ckp mcm tu, itu satu doa, doa2 jelah mendapat jodoh terbaik.

Jawapan tidaklah memuaskan hati mana, tp tahu juga itu jawapan terbaik mmpu diberi oleh para juri :)

Tp, as aku belajar FIM, mmg nak kaitkan lah.
as aku blh pk sendiri.

pernah dengarkan, 'Jodoh ajal maut ditangan Tuhan'

Jodoh, its typically a part of qadha n qadar that cant be change
and, its happen with cause and effect action, which mean
' everything happen has its own reason '

means, Jodoh itu mmg da ditetapkan Tuhan, but in the same time, xdelah jodoh tu datang dgn sendirinya, kita perlu cari juga, * bila sampai waktunya.

maksudnya, jika kita pilih utk menjadi org yg baik, InsyaAllah, dapat juga lelaki yg baik, tetapi kalau kita pilih jadi org yg xbaik, begitu juga jodoh kita.

dan, kalau kita dapat jodoh yg baik, itu adalah kerana kita memilih untuk sesuatu yg baik.

but, kalau kita dapat jodoh yg kurang baik, its a part of test from Him.

untuk menduga keimanan kita padaNya.

we have been given Akal by Allah to think, to differentiate between good and bad, surely we have to use it to choose, to create our own path in this world.



xsemestinya sesuatu yg kita suka itu adalah yg baik buat kita, dan xsemestinya, sesuatu yg kita xsuka, tidak baik buat kita.


* post untuk menyedap dan meyakinkan diri sendiri.

x.x.x aku takut jadi anak dara tua. * tapi xdelah aku desperate semacam

InsyaAllah, menjaga hati dari sebarang manusia

Its a long way to go, didnt it Husna?

Yes, i guess it is.

2 papers left, chemistry, biology

Stay stronger by your own FatinHusnaKamaruddin

2 comments:

♫ ♥ farah ada ♫ ♥ said...

* tua la sgt, ngaku jelah penghuni 809 semua gatal2 belaka.

sy bkn penghuni 809, sy parasit jek. jadi, konklusi, sy x gatal mcm korg~ hohohoho



emm nothing else to be added.
explaination yg padat dan mutakhir dah tu.


leave to Allah. sure, He already creates the best for us. :)


long way to go.
usaha tuk cari jodoh ngn killer subjects dulu baru nak usaha cari jodoh ngn manusia.
hahaha.
bole tak?

eidasazali said...

"kalau dah mcm nie?"

macam mana tu? aku dah la single dari dlu. hahaha.

usna, lek sudah...