Sunday, May 8, 2011

Tafahhum

Salam.
* press the silent button at your laptop :)
This is something that i loooong to share.
* but i keep postpone it. huh! dats soo me!!
Well, UIA teach alot, i still remember, last semester subject, Understanding Islam.
One of the subtopic is about how to gain khusyuk in solat.
well, one point that attract me much is tafahhum means, understand, every single word that u read during the solah.
So, when the holiday is started, i searched a book regarding this.
Thank God, mum has one.

*seriously, okay. maybe org banyak dah tahu pun what is this and that meaning. but, i seriously wanna put this on my site. Dont know why, i take too long time to put this, maybe i'm afraid what people gonna think bout me. until today, i met this quranic verses, that related about why all the doa is in arabic.

Sesungguhnya Kami menurunkan Kitab itu sebagai Quran yang dibaca dengan bahasa Arab,
supaya kamu (menggunakan akal untuk) memahaminya.




Doa Iftitah

Allah Maha Besar dan segala puji bagi Allah dengan banyaknya.
Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
Aku hadapkan wajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi, dengan suasana lurus dan berserah diri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
Sesungguhnya solatku, Ibadatku, hidupku, matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian alam.
Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukan bagiNya dan aku dari golongan orang Islam.

Bacaan ketika Ruku'
Maha Suci TuhanKu Yang Maha Mulia dan dengan segala puji-pujiannya.

Bacaan I'tidal
Allah mendengar pujian orang yang memujinya.

Bacaan ketika Sujud
Wahai Tuhan kami, bagi Engkaulah segala pujian.

Bacaan ketika Duduk diantara 2 Sujud
Ya Allah, ampunilah daku, Rahmatilah daku, kayakan daku, angkatlah darjatku, rezekikan daku, berilah aku hidayah, sihatkanlah daku dan maafkanlah akan daku.

Bacaan ketika Tahiyat Awal
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah.
Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya.
Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad.

Bacaan ketika Tahiyat Akhir
Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Ya Tuhan kami, selawatkanlah ke atas Nabi Muhammad dan ke atas keluarganya. Sebagaimana Engkau selawatkan ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim. Berkatilah ke atas Muhammad dan atas keluarganya sebagaimana Engkau berkati ke atas Ibrahim dan atas keluarga Ibrahim di dalam alam ini. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Agung.

Doa Qunut [solat subuh]
Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana orang-orang yang telah Engkau tunjuki. Sejahterakanlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau sejahterakan. Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau pimpin. Berkatilah hendaknya untukku apa-pa yang telah Engkau berikan padaku. Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu. Dan tidak mulia orang-orang yang Engkau musuhi. Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkau tetapkan. Dan aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya.


I start this and that late, but, thank you Allah for giving me an opportunity. At UIA too, i learn that, yes, you have do everything, revising this and that, doing exercise, but it wont complete without doa. Seriously, the feeling that you have after you have struggle, do your very best in exam, in the addition of doa, you gonna have this kinda 'faith' feeling. Where you feel, okay i've done my best, lets tawakal to Allah, InsyaAllah, all my usaha yada yada would be worth it.

and then, if you seriously like didnt achieve your target, atleast, you wont regret, as you know you've done your best. and Allah knows the best. :)

huh! at last, here i am posting about this. seriously puas gila. before this, i have this kind of feeling that, i'm not that muslimah, posting this kind of post would be awkward. would be some kind funny, but nahh. i dont care now. so, i copy this from a site, and have checked the meaning given with my book. and, Alhamdulillah. its just the same as in the book.

Atleast now i know, what is it, am i doa to Allah everytime i solat.

dont laugh at me, just a typical girl, who started to realize this and that.

5 comments:

zuhaidah said...

gud job gurl
i really want to share this, but ur blog doesnt have a share button
but yeah, with this entry i also can improve myself,
thankss yah husna :))

zuhaidah said...

gud job gurl
i really want to share this, but ur blog doesnt have a share button
but yeah, with this entry i also can improve myself,
thankss yah husna :))

♫ ♥ farah ada ♫ ♥ said...

:')
sy suka post ni.

hey. sape nak gelak. ingat orang laen perfect ke.

there's alot people out there, yg same mcm awk. including me.

bile kite start, cepat atau lambat, itu semua don't matter. the one that's matter is, what we've became at the end.

samesamelah kite berusaha utk menjadi yg lebih baek. :)

Ja said...

like this entri

Herlisyatt said...

zuu : welcome zuu. InsyaAllah improve our solah :0

ada : insyaAllah. :) InsyaAllah.

Ja : mekasih laa sudi like entrii nie. hihi :P